Fråga bröllopsfotografen

Har du en fråga om hur det funkar med mig som bröllopsfotograf? Här har jag sammanställt mina svar på de vanligaste frågorna. Tveka inte att höra av er om ni undrar något som inte står här.

bröllopsfotograf gotland, bröllop stora karlsö

Hur bokar vi?

Kontakta mig via info@saranorrehed.com och berätta lite om ert bröllop, datum och plats. Om jag är ledig så pratar vi lite över en kopp kaffi eller via skype/telefon om ni inte bor på Gotland. Bokningen är bekräftad när vi båda har signerat ett avtal.

Kan vi boka dig innan vi bokat lokal och vigselplats?

Ja det kan gå, fråga! På Gotland är det inga problem.

Kan vi träffas innan bröllopet?

Absolut! De flesta av mina kunder gifter sig på Gotland men bor inte här. Vi brukar ses i samband med att man kommer ner till ön för att titta på lokaler eller när man kommer ner till bröllopet. Jag finns i Visby eller i Rute på norra Gotland.

Kan vi preliminärboka?

Nja, först till kvarn gäller. Mitt råd är helt enkelt att inte vänta med att boka fotograf.

Behöver vi betala något för att bekräfta bokningen?

Nej, men jag har en avbokningsavgift.

Hur betalar vi?

Betalning sker via faktura, senast två veckor innan bröllopet.

Fotograferar du bara bröllop på Gotland?

Nej jag fotograferar bröllop var som helst! Jag har två små barn så resdagarna är dock begränsade. Jag reser gärna ett par bröllop om året. Så fråga!

Hur är det med resekostnader för dig?

På Gotland tar jag ingen extra avgift för resor. Är ert bröllop på fastlandet eller någon annanstans i världen så tillkommer kostnader för resa och boende. Jag bokar alla resor.

Kan man fråga dig om tips på andra bröllopsleverantörer på Gotland?

Japp. Jag är typ en Gotland wedding planner light. Fråga på! Florister, frisörer, lokaler… you name it. Hjälper till så mycket jag kan. 

Kan man fråga dig om tips på fina platser för bröllopsfotografering?

Ja, självklart. Som gotlänning har jag väldigt bra koll på ön, i synnerhet norra Gotland och Fårö. Gotland är fantastiskt på det viset att många fina platser är lätt tillgängliga, och finns överallt.

Hur går det till under fotograferingen?

Till största delen hänger jag bara med er och efter er och alla andra som är närvarande och dokumenterar det jag ser. Under porträttfotograferingen styr jag er mer med saker som att gå åt ett speciellt håll och väldigt enkla poseringar. Jag eftersträvar att den här stunden på dagens ska kännas lätt och rolig och bidra med något fint. Det är viktigt för att mig att bilderna har en levande känsla och jag arbetar mycket med rörelse för att åstadkomma det. 

När får vi se bilderna?

Jag brukar leverera inom 4-8 veckor, nästan alltid, och gör jag inte det hör jag av mig och förvarnar. Jag försöker att alltid ge mina brudpar ett par bilder redan i dagarna efter bröllopet så att man har något att kolla på medan man väntar.

Hur många bilder får vi?

Jag levererar bilder enligt mitt urval. Exakt hur många det är varierar med uppdragets karaktär men räkna med 50 per fotograferad timme i genomsnitt.

Är bilderna högupplösta?

Ja, alla bilder är 3500px på längsta sidan och 300 dpi.

Hur får vi bilderna?

Ni får bilderna via ett onlinegalleri. Ni får en egen länk och ni väljer själva hur ni delar bilderna med släkt och vänner.

Du lägger upp mycket bilder i svartvitt, hur är det med färgbilder?

Jag föredrar svartvita bilder, det stämmer. De allra flesta bilderna ni får kommer ändå i både färg och svartvitt. Fotograferar jag en svagt upplyst middag eller i en mörk kyrka, kan det hända att några bilder kommer enbart i svartvitt, eller vissa andra situationer, eller bara för att bilden passar i svartvitt helt enkelt. Jag förbehåller mig rätten att avgöra vad som kommer i både och eller i bara svartvitt.

Gör du bröllopsalbum?

Absolut, men först när säsongen lugnat ner sig. Det mesta i albumväg händer i november-februari. Julledigheten är ju ett perfekt tillfälle att minnas tillbaka och välja bilder till album. 

Har du back-up utrustning?

Yes, självklart.

Gör du back-up på bilderna?

Ja. Bilderna förvaras innan leverans på separata hårddiskar och minneskort. Efter leverans så ligger de i ert onlinegalleri i minst ett år. Jag rekommenderar dock att när man fått sina bilder så laddar man ner dom på extern hårddisk samt förvarar på någon molntjänst.

Vad händer om du blir sjuk?

Då kommer jag göra allt för att arrangera att någon av mina kollegor att hoppa in. Jag är medlem i flera nätverk för bröllopsfotografer både på Gotland, Sverige och Internationellt.

Har du assistent?

Jag arbetar själv eller med assistent beroende på vad bröllopet kräver. Om bröllopet till exempel har ett stort antal gäster så kan det vara aktuellt att ha med en andra fotograf.

Behöver vi ordna något för dig på bröllopsdagen?

Två praktiska frågor brukar dyka upp. Först är det transport om dagen är planerad för att det, och då brukar jag köra egen bil. Ibland kan det vara opraktiskt, till exempel att försöka hitta en parkeringsplats under Medeltidsveckan i sommar-Visby kanske inte är det ni vill att jag ska spendera min tid på. Den andra frågan är mat, och fotograferar jag under er bröllopsmiddag behöver jag generellt också få (vegetarisk) mat ordnad då. Resten av dagen brukar jag sköta det själv när det är lämpligt.

bröllopsfotograf gotland, bröllop furillenbröllopsfotograf gotland, bröllop gåsemora

bröllopsfotograf gotland, bröllop furillen

UA-17537280-1